Areál Čertovo Břemeno nechce ztratit nic ze své syrové přírodní krásy a genia loci, ale zároveň touží proniknout do společnosti opravdu kvalitních osmnáctek. To se později rozrostlo na osmnáctku, ale teprve letos přešlo do protiútoku. Přes geografické limity chce zdůraznit své přednosti a nabízí neotřelé možnosti. „Naším cílem je poskytovat kompletní a kvalitní služby. Také proto jsme letos jako jediní v zemi zavedli green fee all inclusive. Kromě samotné hry obsahuje žeton na míčky na driving, vodu do bagu a kredit dvě stě korun do klubové restaurace,“ prozrazuje manažer Robert Fikar.
Místní restaurace je vyhlášená svou kuchyní s kvalitními surovinami. Jídla z denního menu vyjdou na zhruba 275 korun. „Maso kupujeme z místních farem, pro zeleni – nu si jezdíme k zemědělcům. Díky kreditu vlastně jídlo vyjde hráče na 75 korun,“ zdůrazňuje manažer. Areál pořádá pravidelné kulinářské akce a také zdarma akademie golfu pod vedením zkušeného trenéra, na které zve začátečníky.
Tři duby Golfisty však nakonec stejně bude zajímat především kvalita samotného hřiště. Nejvíc by měli být zvědaví na tři letos nově otevřené jamky. Šest úvodních jamek zůstalo nezměněno. „V jedné fázi vyjednávání se uvažovalo o novém greenu šesté jamky, ale nakonec se nechal ten stávající,“ upozorňuje Fikar. První novinka je sedmička – par 4, měřící ze žlutých odpališť 274 metrů a z červených 259 metrů. Vznikl vykácením náletových dřevin, jde mírně z kopce, ne – musí se na něm používat driver a na konci je přívětivý green. Ale pozor! Z odpaliště byste měli kvůli přístupu na green mířit spíše na levou stranu fairwaye. Vpravo aut, vlevo červené kolíky, pár metrů za nimi reálná voda. Navíc hned za greenem je jezírko, které polyká delší údery. Slovensko se pyšní letištěm Tri Duby a runwayí, tady je sedmá jamka se třemi duby a fairwayí. Druhá nová jamka je ostrovní os – mička, par 3 s délkou 122 metrů ze žlutých odpališť a 94 metrů z červených. Chlouba areálu má green o rozloze 700 m 2. Je široký 45 metrů, chráněný velkým bunkerem, výrazně mělký a ubíhá doprava. „Kvůli výstavbě jsme museli odbahnit rybník Ježek a na ostění ostrova jsme použili kameny ze sedmé jamky,“ říká designér nových jamek Jakub Červenka. Vzhledem k bezpečnosti nese velkorysý můstek na ostrov zábradlí. „Do rybníka jsme na doporučení rybářů nasadili amury, kteří jedí řasy,“ doplňuje Fikar. Třetí novinka je čtyřparová devítka (294/268 metrů), redesign původní sedmičky. Z rovné a celkem nudné záležitosti se stal zajímavý pravý dogleg se solitérním stromem uprostřed fairwaye. Obě strany v první polovině jamky lemuje potůček a malé tůňky. Miřte na strom, jen těžko ho trefíte. „Harmonogram prací tomu chtěl, 12 3 že jsem byl v Americe a skicu pro redesign dvou bunkerů jsem musel poslat shaperovi Michalovi Slezákovi e-mailem. Ten jamku předělal a mně poslal výsledek práce na fotografii,“ vzpomíná Červenka. Cesta za prožitkem Nové jamky vznikly pro větší bezpečí hráčů. „Patnáctka byla navržena jako ostrý dogleg doprava. V její vnitřní výseči byla umístěna odpaliště šestnáctky a green paralelní sedmnáctky,“ říká architekt s tím, že jediným řešením se stalo úplné zrušení jamek č. 16 a 17. Ty nahradily nová sedmička a osmička. „Elektrické dráty se přeložily do země, driving má nové target greeny a cestičky pro buginy jsou více schované v terénu,“ vypočítává Červenka další změny. Nová podoba osmnáctky s parem 70 měří 5058 metrů ze žlutých a 4716 metrů z červených odpališť. Čertovo Břemeno se prodloužilo o 46, r e s p e k t i v e o 15 metrů. „Nechceme být hřištěm tří kvalitních jamek. Máme plán, podle kterého během tří čtyř let zmodernizujeme všechny zbylé jamky v areálu. Naštěstí máme podporu majitelů hřiště, ale pracujeme převážně mimo sezonu, a jelikož jsme v nadmořské výšce 650 metrů, není to jednoduché,“ vysvětluje Fikar.
Hlavní greenkeeper Ondřej Novotný prozrazuje, že na jamkovištích je vyseta směs psinečku a kostřavy, zatímco nízko sekané plochy a odpaliště mají směs kostřavy a jílku vytrvalého. Kvůli údržbě se redukoval počet bunkerů, především fairwayových. „Naše hřiště nepotřebuje mít v dopadových zónách velké množství bunkerů.
Napsat komentář